Które owoce mają najwięcej kalorii?

Odpowiednio zbilansowana dieta to gwarancja dobrego zdrowia, samopoczucia i energii. Wśród głównych, obowiązkowych elementów codziennego jadłospisu, wymienić warto świeże warzywa i owoce, bogate w witaminy, minerały i cenne składniki odżywcze. Które owoce mają najwięcej kalorii? Po które z nich warto sięgnąć, chcąc zbudować masę mięśniową? Odpowiadamy!
Znaczenie owoców w codziennej diecie – dlaczego warto jeść owoce?
Owoce stanowią doskonałą alternatywę dla słodkich ciastek i innych słodyczy. Są one bowiem nie tylko smaczne, ale stanowią ponadto bogactwo cennych witamin i składników odżywczych. Owoce to cenne źródło błonnika, który wspomaga trawienie, reguluje poziom cholesterolu we krwi i pomaga usuwać toksyny z organizmu. Błonnik znajdziemy m.in. w jabłkach i śliwkach.
Owoce to naturalne źródło:
witaminy C – wzmacniającej odporność organizmu, będącej cennym przeciwutleniaczem, spowalniającym starzenie się i rozwój nowotworów,
witaminy E – będącej jednym z najważniejszych antyoksydantów, wzmacniającej naczynia krwionośne, zapobiegającej rozwojowi chorób nowotworowych,
witaminy A – wspomagającej prawidłowy wzrost komórek organizmu oraz prawidłowe widzenie,
witaminy K – o właściwościach antybakteryjnych, przeciwgrzybiczych i przeciwzapalnych,
witamin z grupy B – wspomagających regulację procesów przemiany materii, a także funkcjonowanie układu odpornościowego i nerwowego.
Sprawdzonym i godnym polecenia dostawcą owoców w województwie pomorskim, jest hurtownia warzyw i owoców, Golden Fruits z Gdańska.
Kaloryczność owoców
W większości przypadków owoce są niskokaloryczne – składają się one głównie z wody (80%), resztę stanowią węglowodany (ok. 18%). Tłuszcz znajduje się w owocach jedynie w minimalnych ilościach, choć są wyjątki. Które owoce mają najwięcej kalorii?
daktyle – 277 kcal w 100 g. Daktyle to ponadto doskonałe źródło energii, powinni więc po nie sięgać np. sportowcy;
banany – ok. 100 kcal w 100 g. Banany stanowią bogate źródło potasu, wzmacniającego serce;
awokado – 160 kcal w 100 g. W tym przypadku kalorie są wynikiem obecności dobrych, zdrowych tłuszczów nienasyconych;
winogrona – 67 kcal na 100 g. Winogrona, podobnie jak banany, są cennym źródłem potasu;
mango – 67 kcal na 100 g. Mango to bogate źródło witaminy A, C, K oraz witamin z grupy B.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Centrum Futura Irena Dawidiuk - Centrum Dietetyki Klinicznej
Dietetyka
woj. dolnośląskie53-022 Wrocław, ks. Wawrzyniaka 9c
-
Dietologicznie Poradnia Dietetyczna Justyna Krasucka
Dietetyka
woj. zachodniopomorskie70-786 Szczecin, Andrzejewskiego 29L lok. 2